ULTRALYDUNDERSØKELSE
Ultralyd utfyller den kliniske undersøkelsen og kan hjelpe terapeuten å bekrefte eller avkrefte funn som er gjort under undersøkelsen.
Dette kan bidra til raskere oppstart av riktig behandling, eller videre utredning.
Det er kort ventetid på ultralydundersøkelser.Ultralyd er en billeddiagnostikks undersøkelse. Hos en fysioterapeut undersøkes primært muskler, sener, slimposer og leddbånd med ultralyd. Dersom pasienten aldri har blitt undersøkt for aktuell problemstilling hos oss, blir det først gjort en fysisk undersøkelse.
Hva kan man se på?
De vanligste områdene på kroppen å se på er skulder, albue, håndledd, hofte, kne og ankel. Væskeansamlinger i muskler og ledd, eller vanncyster, er godt synlig. Hode, ryggrad, organer og innsiden av store ledd, som for eksempel kneleddet, er unntak.
Hvilken type skader er vanlig å finne?
Ultralyd har vist seg å være spesielt effektiv for å avdekke skade på sener og er den beste billeddiagnostiske undersøkelsen for seneskader. Dette kan være slitasje på senen – tendinose, også kalt senebetennelse, rifter eller seneskjedebetennelser. Slimposebetennelser, betennelse i ledd (artritt), delvis eller totalt avrevne muskler og leddbånd kan også ses på ultralyd. Ultralyd gir også en god fremstilling av artrose/slitasje i overflatiske ledd, som for eksempel fingre og tær og av tretthetsbrudd.
Ultralyd sammenlignet med MR, røntgen og CT.
Ultralyd er lett tilgjengelig, dynamisk, har lav kostnad og er uten ubehag for pasienten. Fysiske tester før eller etter undersøkelsen bidrar til samsvar mellom den billeddiagnostiske undersøkelsen og pasientens symptomer.
Muskelen eller leddet kan også undersøkes mens det er i bevegelse. På denne måten kan man tydeliggjøre skadebildet på en bedre måte enn en ved en statisk undersøkelse, som for eksempel MR. Det er heller ingen stråling fra ultralyd i motsetning til røntgen og CT.
Ved mistanke om alvorlig sykdom, brudd eller skade inne i et ledd henvises pasienten videre til MR eller annen billeddiagnostikk.
Når er det nødvendig ta en undersøkelse?
Dersom man har fått en akutt skade kan det være lurt å få undersøkt dette raskt i tilfelle det er noe som bør behandles raskt eller henvises videre. Ultralyd er også en fin måte å måle fremgangen av behandlingen ved å sammenligne bilder fra oppstarten av behandlingen og lenger ut i forløpet. I tilfeller der man ikke opplever bedring over tid, kan det også være nyttig med en ultralydundersøkelse for å lokalisere skaden eller for å bidra til å stille riktig diagnose.